تاثير سرب بر يادگيري


 

نويسنده: دکتر حسن ضياء‌الديني




 
سرب در هوا و غذا يافت مي‌شود. سرب هوا بيشتر از راه مصرف بنزين که در آن تترااتيل سرب به عنوان ضد ضربه در وسايط نقليه موتوري به کار مي‌رود و نيز از راه ذوب و پالايش، ساخت آلياژ برنج، توليد مخزن باتري رنگ‌هاي مختلف داراي سرب و خاکستر کردن پلاستيک‌هاي حاوي سرب وارد هوا مي‌شود.
سرب عنصري زيان‌آور است که در استخوان و به مقدار کمتر در بافت‌هاي نرم بدن تجمع مي‌يابد. سرب جذب شده از راه سيستم خوني به بافت منتقل مي‌شود و مقداري از آن توسط دستگاه گوارش و دستگاه ادراري دفع مي‌شود. مسموميت با سرب در مراحل پيشرفته باعث آسيب دايمي بدن از جمله مغز مي‌شود و مي‌تواند باعث عقب‌افتادگي ذهني کودکان و نيز مرگ شود.
مقادير جزيي سرب باعث اختلالات يادگيري، بيش‌فعالي و کاهش بهره هوشي مي‌گردد، به طوري که کودکان و نوجواناني که غلظت سرب بيشتري داشته‌اند از بهره هوشي کمتري برخوردار بوده‌اند و کاهش غلظت سرب خون باعث افزايش بهره هوشي ايشان شده است.
شير و لبنيات عوارض ناشي از آلودگي هوا و سرب را بر دستگاه گوارش کاهش مي‌دهند و وجود ماده‌اي به نام پکتين در سيب، سرب را به‌طور کامل از بدن دفع مي‌کند. براي کاهش عوارض آلودگي هوا بهتر است ساير منابع غني از پکتين که عبارت‌اند از: مرکبات مثل (پرتقال و ليمو و گريپ‌فروت) و توت‌فرنگي، هويج و غلات سبوس‌دار بيشتر مصرف شود. کلام آخر اينکه اگر در شهرهاي پرجمعيت و آلوده زندگي مي‌کنيد از خوردن مواد غذايي زير براي حفظ تندرستي خود و فرزندانتان غفلت نکنيد تا از اين مهلکه جان سالم به در بريد:

منبع: www.salamat.com